دستگاه سی تی اسکن مرکز نگاه 8 اسلایس بوده و برای بیماران ترومایی خصوصا ترومای سر و استخوان ها و یا سکته های مغزی کاربرد زیادی دارد. همچنین سی تی اسکن از امحا و احشا داخلی بدن بیمار نظیر ریه ، شکم و لگن و ... نیز انجام می شود که بعنوان مثال در دوران کرونا به دلیل درگیری ریه بیماران کرونایی ، در مرکز نگاه بصورت تمام وقت ، سی تی اسکن ریه با رزولوشن بالا به منظور تشخیص میزان درگیری ریه انجام می گرفت.
همچنین سی تی اسکن تزریقی با استفاده از داروهای خوراکی و تزریقی از ریه و یا شکم و لگن برای بررسی تومورها و توده های داخل بدن بیمار و یا بررسی جوابدهی بدن بیماران کنسری به درمانهای شیمی درمانی یا رادیوتراپی و یا مصرف داروها و ... انجام می پذیرد.
آشنایی با سی تی اسکن
سی تی اسکن یا توموگرافی کامپیوتری دستگاهی است که با استفاده از اشعه ایکس تصاویری از نقاط مختلف داخل بدن تهیه می کند و با استفاده از پردازش کامپیوتری تصاویر مقطعی بصورت برش هایی از استخوان ، بافت نرم ، اندام های داخلی و عروق خونی را ارائه می دهد. لازم به توضیح است که سی تی اسکن تصاویر دقیق تری نسبت به رادیولوژس ساده با اشعه ایکس تولید می کند که در بررسی مشکلات و بیماری های مختلف خصوصا ترومای مغزی و بیماران کنسری و ... کمک بسزایی می کند.
جالب است بدانید که سی تی اسکن حتی در برنامه ریزی درمان پزشکی ، جراحی یا رادیوتراپی بیماران کنسری هم مفید است بدین صورت که برای انجام رادیوتراپی نیاز به کاتهای مخصوص دارد که توسط سی تی اسکن این کاتها از بیمار تهیه می شود. و یا در بررسی های بعدی بعد از درمان با رادیوتراپی و یا پس از جراحی که آیا بیمار به اینگونه درمانها پاسخ مناسب داده یا خیر. و یا اینکه وضعیت فعلی بیمار چگونه است؟
سی تی اسکن در موارد زیر کمک کننده است :
آیا قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس سی تی اسکن خطرناک است ؟
در سی تی اسکن میزان تشعشع اشعه ایکس بیشتر از رادیولوژی ساده با اشعه ایکس است به دلیل اینکه باید اطلاعات دقیقتر و تصاویر بهتری از بیمار جمع آوری کند. اما تحقیقاتی مبنی بر اینکه دوزهای پایین اشعه ایکس در سی تی اسکن باعث آسیب طولانی مدت بیمار شده باشد وجود ندارد ولی در دوزهای بالا افزایش کمی خطر ابتلا به سرطان وجود خواهد داشت. از آنجا که در زمان انجام سی تی اسکن بیمار به مدت کوتاه در معرض پرتوهای یونیزان قرار می گیرد ، لذا تعداد کم انجام سی تی اسکن در سال نمی تواند سرطان زا باشد.
همچنین در دوزهای کم اشعه ایکس در سی تی اسکن ، عوارض منفی دیده نشده است. از سوی دیگر مزایای سی تی اسکن نسبت به عوارض و خطرات بالقوه آن بیشتر است و پزشک برای بدست آوردن اطلاعات پزشکی از کمترین دوز پرتو استفاده می کند. کما اینکه دستگاه های جدیدتر و تکنیک های پیشرفته تشعشع کمتری به بیمار می رساند.
لازم به توضیح است که سی تی اسکن با کنتراست تزریقی ممکنست با واکنش یه مواد کنتراست همراه باشد که در این صورت از ادامه تزریق ماده حاجب به بیمار خودداری می شود. اگرچه بسیاری از واکنش های حساسیتی به داروها خفیف هستند و تنها در موارد نادر می تواند جدی و یا تهدید کننده زندگی فرد بیمار باشد.
آسیب به بیماران باردار و جنین متولد نشده
مهم ترین نکته در سی تی اسکن اینست که اشعه ایکس چه در رادیولوژی و چه در سی تی اسکن برای بیماران باردار و جنین داخل شکم آنها خطرناک است و به جنین آسیب می رساند. لذا در صورتی که باردار هستید از انجام سی تی اسکن صرف نظر کنید و به پزشک و کارشناس سی تی اطلاع دهید.
آمادگی های قبل از انجام سی تی اسکن
سی تی اسکن تزریقی با ماده حاجب
عموما سی تی اسکن تزریقی به سی تی اسکن رنگی معروف است که در آن ماده کنتراست به بیمار تزریق می شود و در برخی از سی تی اسکن ها نظیر سی تی اسکن شکم و لگن باید ماده حاجب خوراکی نیز به بیمار خورانده شود که این مواد کنتراست چه خوراکی و چه تزریقی به منظور وضوح بیشتر تصاویر سی تی اسکن بکار می رود و می تواند اشعه ایکس را مسدود کرده و بر روی تصاویر سفید بنظر می رسد که تاکید بر رگهای خونی یا روده و دیگر ساختارهای بدن می باشد.
بغیر از مواد کنتراست تزریقی و خوراکی ، مواد حاجب بصورت تنقیه نیز وجود دارد که در برخی سی تی اسکن ها در دارو را در رکتوم بیمار قرار می دهند تا به کمک کند که روده بخوبی مشاهده شود. اگرچه ممکنست منجر به نفخ و درد شکم گردد.
سی تی اسکن چقد طول می کشد ؟
سی تی اسکن در بیمارستان و یا مراکز درمانی و یا مراکز تصویربرداری معمولا یک خدمت سرپایی است که بسته به نوع آن بین 5 تا 30 دقیقه طول می کشد. بعنوان مثال سی تی اسکن مغز در حدود 5 دقیقه و سی تی اسکن ریه در حدود 10 دقیقه و سی تی اسکن شکم و لگن تزریقی در حدود 30 دقیقه می باشد.
روش انجام سی تی اسکن
دستگاه سی تی اسکن به شکل یک دونات خیلی بزرگ ایستاده است که در اتاق سی تی اسکن باید بیمار بر روی تخت باریک و بلندی که در وسط آن وجود دارد دراز بکشد و به داخل تونل سی تی اسکن برود تا کار تصویربرداری بر روی وی انجام گیرد. در زمان سی تی اسکن باید بیمار به هیچ عنوان حرکت نخورد و بدین جهت از تسمه ها و بالش ها برای کمک به حفظ موقعیت و عدم حرکت کردن کمک گرفته می شود.
سپس دستگاه سی تی به دور فرد بیمار می چرخد و در هر چرخش چندین برش نازک از بدن بیمار گرفته می شود و کارشناس سی تی در اتاق دیگر تصاویر را توسط پردازشگر کامپیوتری پردازش کرده و آماده چاپ می کند.
از طرفی برای برخی از سی تی اسکن ها نیاز به همکاری شما نظیر حبس تنفس است که تکنسین سی تی از شما می خواهد در زمان معین شده حبس تنفس انجام دهید تا از تار شدن تصاویر پیشگیری شود.
بعد از سی تی اسکن
به دلیل اینکه سی تی اسکن دارای اشعه حامل نمی باشد ، بعد از سی تی اسکن می توانید به کار روزانه خود بازگردید و تنها در صورت تزریق ماده کنتراست باید با مصرف آب فراوان ، به دفع هر چه سریعتر دارو از بدن کمک کنید.
نتایج سی تی اسکن
از دیرباز نتایج سی تی اسکن بر روی فیلم رادیولوژی چاپ می شد که به دلیل افزایش قیمت فیلم رادیولوژی از کاغذ استفاده شد که آن هم به دلیل عدم کیفیت مناسب خیلی کاربردی بنظر نرسید. سپس از سی دی و فلش برای ارائه تصاویر سی تی اسکن به بیمار کمک گرفته می شد که آن هم دارای مشکلات خاص خود بود. اما بهترین و جدیدترین روش ارائه تصاویر سی تی اسکن استفاده از نرم افزار فیلم رادیولوژی PPQ است که نرم افزاری تحت وب برای نمایش تصاویر در گوشی موبایل و تبلت می باشد.
هزینه سی تی اسکن
قیمت آزاد یک مورد سی تی اسکن مغز : 8460000 ریال
مرکز تصویربرداری نگاه ، مارلیک ، آتیه
شماره تماس : 0133417
اینستاگرام : https://instageram.com/tasvirbardarinegah
سایت : https://nmamic.ir/